Despre Mops/Pug

Despre Mops Pug
Numele acestei rase de catei are provenienta latina, insemnand "pumn strans" (numele in engleza este Pug - derivat din latina, Pugnus - pumn), facand referire la capsorul mic si ridat si fata parca mai mereu suparata. Mopsii sunt caini de talie mica spre medie, au capul nu foarte mare si rotund cu un gat scurt, pieptul mare, bot negru, ochi mari si expresivi plini parca de iubire. Codita unui catel din rasa Mops este mereu indoita si trebuie sa formeze un Q din doua bucle. Urechile ii sunt mici, negre si indoite.

Alte denumiri ale rasei: Chinese Pug, Puggu, Dutch Bulldog, Mini Mastiff, Carlin.

Scurt istoric al rasei: Rasa Mops a aparut in China acum 2 milenii. Prima insemnare a unui caine cu aceleasi caracteristici, denumit „caine cu bot scurt”, s-a consemnat in jurul anului 400 i. Hr.

Calatoria Mopsului spre Europa incepe inca de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, odata cu primele schimburi comerciale ce au existat intre negustorii chinezi si cei portughezi, spanioli, olandezi, englezi si norvegieni. Datorita dimensiunilor mici, Mopsii s-au raspandit relativ repede deoarece au fost acceptati cu usurinta in marile familii regale europene, ei fiind adevarati catei de companie.


Caracteristicile exacte ale rasei:
  • Capul: rotund (ridurile de pe frunte trebuie sa fie distincte si adanci);
  • Ochii: proeminenti, expresivi, mari, avand o nuanta inchisa; 
  • Urechile: catifelate, mici, rotunde; 
  • Coada: trebuie sa formeze un Q din doua bucle; 
  • Inaltime la maturitate: masculi: 30-36 cm / femele: 25-30 cm 
  • Greutate la maturitate: masculi: 6-9 kg / femele: 6-8 kg 
  • Speranta de viata: 12-16 ani 
  • Culoari intalnite: negru, gri-argintiu, bej si cafeniu
Spre deosebire de alte rase miniaturale, Mopsul are anumite particularitati ce face sa nu existe confuzii cu alte rase ca Buldogii Francezi (cu urechile cazute si o alta alura fizica), exemplare miniaturale de Mastiff sau Bullmastiff. Trebuie stiut faptul ca Mopsul nu este inrudit cu cainii din rasa Shar-Pei. Cea mai apropiata ruda a rasei este Pechinezul.

Mopsul este un catel de talie mica spre medie, are un corp scurt cu aspect patrat si indesat (asemanatoare cu cea a Bulldogului Englez).Inaltimea de la sol pana la punctul de maxim al greabanului la un Mops trebuie sa fie egala cu lungimea de la bot la baza cozii. Craniul este plat, botul scurt si patrat (turtit), fruntea lata cu riduri adanci si intinse. Ochii ii sunt mari, rotunzi si au o culoare inchisa. Mopsul are masca si urechile de culoare neagra. Are pieptul lat, coada este in forma de Q si data pe spate, iar blana este formata de un par scurt, drept, moale si lucioasa.

Personalitate:
Despre personalitatea lor putem spune ca este una impresionanta in ciuda dimensiunilor reduse. Mopsii se numara printre cei mai mai haiosi caini din lume, ei sunt foarte afectuosi, se ataseaza extrem de rapid si prefera mai mult compania umana decat cea canina. Acestia au nevoie de multa atentie si ofera la randul lor multa atentie stapanilor, nu scapa din ochi stapanii si de cele mai multe ori ii urmareste dintr-o incapere in alta. Cateii Mops iubesc copiii, acestia adaptandu-se usor atat la dimensiunile unui apartament mic cat si unei case.
Concluzionand, cateii din aceasta rasa sunt perfecti pentru o familie cu copii.

Dresajul la Mopsi:
Mopsul este o rasa ce reactioneaza foarte bine la dresaj, insa exista uneori unele situatii in care inteleg mai greu ce li se cere. Totusi, cu multe repetitii si multe recompense, poti obtine rezultatele dorite.

Ingrijire si sanatate:
Datorita botului plat, caile aeriene ale Mopsului sunt scurte, ceea ce inseamna ca este predispus la raceala destul de des. Acestia sunt sensibili atat la frig cat si la calduri mari. Tot din cauza botului scurt, cerul gurii este alungit si din aceasta cauza cainele fornaie si gafaie chiar si la cele mai mici efoturi. O ingrijire mai atenta trebuie acordata ochilor deoarece sunt extrem de sensibili, ranile de la acest nivel fiind destul de dese (a se curata secretiile oftalmice). Alta zona ce are nevoie de o ingrijire atenta este cea a pliurilor pielii de pe fata, acestea trebuind curatate frecvent de praf si murdarie pentru a preveni o infectie sau o iritatie. Obezitatea este o alta problema ce apare la aceasta rasa. Mancarea data catelului trebuie sa fie cu moderatie iar activitatea zilnica este necesara.

Mops Pug negru


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu